Gerze HACIKADI Tavuğu Dünya Markası Oluyor !

Eklenme Tarihi: 18 Nisan 2021, Pazar Okunma Sayısı: 1290 Kişi

Gerze HACIKADI Tavuğu
Türkiye’nin Gerze ve Denizli olarak 2 adet saf tavuk ırkı bulunmaktadır. Gerze tavuk ırkı HACIKADI, Sinop’un Gerze bölgesinin lokal bir ırkıdır. Çatal ibikli, yüz yapısı orta uzunlukta ve hafif tüylüdür. Bu tavuklardaki verim düşüklüğü, ticari hibritler ile mücadele etmelerinin önüne geçmektedir. Ayrıca, yerel ırklar ile yapılan ticari üretim de oldukça kısıtlıdır. Ancak, dünyanın farklı bölgelerinde düşük verimli yerel tavuk ırklarının ıslah çalışmaları neticesinde ticari üretimde kullanıldığı bilinmektedir. Gelişme özellikleri düşük olan Gerze tavukları üretimde kullanılmadıklarından dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Hacıkadı Üretim A.Ş.
HACIKADI Popülasyonumuzun Fransız La Fléche ırkıyla benzerlik gösterdiği ve et tavuğu olarak ıslah edilebildikleri çok uzun yıllar öncesinden de bilinmektedir. Bu anlamda, HACIKADI TAVUK ve HOROZ yetiştiriciliği amaçlı ulusal MARKA oluşumunu ve beraberinde birçok alanda memleketimize yönelik TURİZM ve KÜLTÜREL alanlarda yöresel DEĞERLERİMİZİ yeniden yaratma / oluşturma amacı ile 2019 yılında Sinop Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde Genç Girişimciler Kurulunun üyelerinden oluşan 10 girişimcinin ortaklığında HACIKADI ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİ kurulmuştur. Şirket bünyesinde, tüm dünya üzerinde bulunan HACIKADI popülasyonunun toplamından daha fazla sayıda canlı oluşturulmuştur. Ayrıca hem ırk koruma anlamında, hem markalaşma anlamında hem de akademik çalışma anlamında birçok projeye imza atılmıştır.

Coğrafi İşaret ve Sınai Mülkiyet
Sinop Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde, HACIKADI Menşe Coğrafi İşaret Başvurusu yapılmış, çalışmalar sonuca ulaştırılmaktadır. Üstelik MENŞE COĞRAFİ İŞARETLEME hakkına 1400’lü yıllara uzanan, FRANSA’dan çok daha öncesine dayanan bu Tarihi geçmişimizi de belgeleri ile ortaya koymanın bir fırsatı doğmuştur. Coğrafi İşaret başvurusunun, Türkiye’de et için alınacak ikinci, tavuk eti olarakta ilk Coğrafi İşaret olmasının öneminin yanı sıra Menşe işareti ile Sinop’un ekonomisine de üretim ile büyük katkı sağlayacaktır. HACIKADI ÜRETİM AŞ bünyesinde Patent Hakları alınmış “HACIKADI” ve “HACIKADIN” Markaları ile, Hacıkadı değeri sadece et olmaktan çıkacak, özellikle turizm anlamında yeni bir şehir yaratılacaktır.

Akademik Araştırmalar
Akdeniz Üniversitesinde çalışmaları devam eden Dr. Öğr. Üyesi Demir ÖZDEMİR ile HACIKADI ÜRETİM A.Ş. laboratuvarında yapılan çalışmalarla, yumurta kalitesi ve civciv verimi projesi hayata geçirilmiş, literatürde belirtilen yumurta verimi düşük olan Hacıkadı Irkının yumurta veriminde çok büyük gelişmeler kat edilmeye başlanmıştır. Ayrıca LA FLECHE ile HACIKADI DNA’sını karşılaştırarak dünya çapında ses getirecek ve Milli değerimiz için çok önemli olan bir Akademik çalışma başlatılabilecektir. Bu çalışma ile tüm dünyada et kalitesi olarak coğrafi işaret almış ve lezzeti ile tanınmış La Fléche ırkı ile HACIKADI ırkının benzerliğinin ispatlanmasıyla, HACIKADI ırkının da et kalitesi dünya çapında ispatlanmış olacaktır. Yumurta gibi et verimi de düşük olan Hacıkadı Irkının, doğal seleksiyonla et verimini arttırabilmek için, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde çalışmaları devam eden Doç. Dr. Umut Sami YAMAK ile HACIKADI ÜRETİM A.Ş. paydaşlığında TAGEM projesi kapsamında sözleşme imzalanmış, 3 yıl sürecek proje kapsamında et veriminin La Fleche gibi 3-3,5 kg seviyesine ulaştırmak mümkün olabilecektir.

Metro Gastro
Geç de olsa, FRANSA’nın muhtemel ülkemizden devşirdiği HACIKADI TAVUK ve HOROZ Popülasyonu ile kendi ülkesi yöresel lokasyonunda NOSTALJİK TARİHİ DEĞER yarattığı, hikâyesi olan çok özel bir ÜRÜN haline getirip, bir tabak porsiyonunu 50 EURO fiyatıyla TÜKETİCİ ’ye satışını yaptığı, kendi yöresine yönelik hatta dışarıdan gelen turistlere, LA FLECHE turizmini yıllardır teşvik edecek amaçlı kullanmasının ardından; hem yapılan akademik araştırmalar neticesinde verimin arttırılması ve La Fléche Irkı ile HACIKADI Irkının benzerliğinin ispatlanması, hem de METRO girişimleri sayesinde, bu oluşumun yapılanması ve bundan sonraki süreçte gerek ÜRETİM gerek PİŞİRME ve SUNUM TEKNİKLERİ, gerekse de METRO Network’ü ile birinci sınıf restoranların mutfağına girmesiyle, SİNOP ve HACIKADI Markaları çok kısa sürede büyük bir değere ulaşarak dünyaya açılacaktır.

Artık iyi bilinmeli ki, Gerze HACIKADI Tavuğu yüzyıllar önce OSMANLI SARAY mutfağının vazgeçilmezi olabilmiş, ancak 21.yüzyılda La Fleche Etinin Lezzet harikası olarak FRANSA'nın spesifik GURME Restoranlarda bir tabağının 50 Euro’ya satıldığı, TİCARİ değerini bizlerin yeni öğrendiği HAClKADl Horoz ve Tavuk Popülasyonumuzun, önümüzdeki 10 yıl içinde DÜNYA genelinde nasıl ve ne şekilde değerlendiğini ve ilk akla gelen Tavuk Eti olacağını artık hep birlikte görebileceğiz...

Basın Açıklaması Linki (Sinop Ajans/Söz Sende Programı)